Un român de 24 de ani din Oradea se numără printre oamenii care l-au ajutat pe Donald Trump să devină preşedintele Americii. Ovidiu Dobrotă a publicat ştiri false pe site-ul său endingthefed.com în timpul campaniei electorale din SUA. Potrivit inc.com, românul a distribuit patru din top zece cele mai cunoscute ştiri false care au circulat pe internet în această perioadă.

Ovidiu Drobotă a creat site-ul endingthefed.com pe care a distribuit ştiri, unele dintre ele fiind false, deoarece crede cu tărie că Donald Trump va fi un preşedinte bun. ”Am auzit despre Donald Trump în octombrie 2015 şi mi-a plăcut că vine din afara politicii. L-am studiat atât pe el, cât şi presa. Am creat un site deoarece m-am gândit că îl pot ajuta să câştige alegerile prezidenţiale. Regret că am postat ştiri false. Nu am avut nicio legătură cu campania lui Trump. Sunt doar in fan de-al lui. Nu-mi place să apar în public, deoarece mulţi liberali m-au făcut rasist şi nu sunt. Am primit multe mesaje pe Facebook. Mulţi mă hărţuiesc. De asemenea, nu am niciun fel de relaţie cu Rusia sau WikiLeaks”, a mărturisit Ovidiu Drobotă pentru INC Magazine.

Presa internaţională a scris despre tânărul din Oradea după ce statisticile au arătat că ştirile false scrise de el au fost mai des distribuite pe Facebook decât ştirile care conţineau adevărul. Mai mult, reţelele Google şi Facebook au fost acuzate că l-au ajutat pe Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale, dar Mark Zuckerberg a negat acest fapt. După aceste acuzaţii, cele două reţele au anunţat că vor lua măsuri împotriva siteurilor care distribuie ştiri false.
Pe site-ul Ending the Fed au apărut în timpul campaniei electorale ştiri în care se spunea că Papa Francisc îl susţine pe Donald Trump sau că Hillary Clinton a vândut arme pentru gruparea jihadistă ISIS. Se pare că Ovidiu a şters articolele care s-au dovedit a fi false, acesta având ca sursă Wikileaks.

Site-ul a fost înfiinţat în luna martie a acestui an şi a avut 3,3 milioane de vizitatori unici din SUA, cei mai mulţi citind ştirile prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Datorită traficului mare al site-ului, Ovidiu Dobrotă se bucură de câştiguri substanţiale. ”Acum câştig 10.000 de dolari pe lună numai din Google AdSense”, a declarat tânărul de 24 de ani.

 

Sursa: Cancan