Ministrul Muncii a declarat că Guvernul Cioloş nu va tăia indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi că nici nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizaţii. Precizările lui Dragoş Pîslaru vin în condiţiile în care Ministerul Muncii a anunţat, luni, că numai 0,2% dintre beneficiarii indemnizaţiei pentru creşterea copilului, adică 242 de persoane, consumă o treime din bugetul alocat pentru indemnizaţii.

Parlamentul a decis eliminarea plafonului. Decizia Parlamentului noi am preluat-o în condiţiile în care natalitatea suferă în România şi avem nevoie de stimularea natalităţii. Avem un prim bilanţ şi era important pentru noi să vedem consecinţele. Parlamentul care a adoptat această legislaţie este cel care ar trebui să se uite şi să vadă care sunt consecinţe. În calitate de Guvern, noi nu vom corecta legislaţia printr-o ordonanţă, Parlamentul trebuie să găsească o soluţie. Nu se pune problema stabilirii unui plafon pentru indemnizaţii. Noi am expus o realitate. Noi am evidenţiat că am ieşit din estimarea de buget. Am prezentat cifrele şi am propus o dezbatere în societate aşa cum este firesc. Acest Guvern nu va tăia şi nu va plafona nimic”, a spus ministrul, la DIGi 24.

Ministrul Muncii a precizat că până la sfârşitul anului vor putea fi plătite indemnizaţiile pentru creşterea copilului fără o rectificare bugetară suplimentară şi fără a fi afectate alte categorii.

Nu poţi să ţii sub preş o astfel de realitate. Nu există nicio altă versiune decât că am vrut că această informaţie să fie făcută public. Cred că acest Guvern este mai mult decât a ne păcăli unul pe alţii. Este firesc să porneşti de la o realitate, cifrelee respective, pe care să le analizezi în forul decizional. Acum întrebarea este dacă măsura în sine aşa cum a fost ea gândită te duce la creşterea natalităţii în mod eficient sau dacă trebuie găsite alte soluţii. Forul legitim care are posibilitatea de a schimba acest lucru este cel care a iniţiat-o. Forul care a emis-o trebuie să o şi remedieze dacă este ceva de remediat. Noi am vrut doar să expunem situaţia”, a adăugat Dragoş Pîslaru.

Dragoş Pîslaru a precizat că această măsura este una benefică pentru stimularea natalităţii.

Panta pe care mergem este gravă şi o astfel de măsură pentru stimularea natalităţii se impune. Mi se pare pachetul anti-sărăcie foarte important, acele zone vulnerabile şi serviciile pe care le oferim prin caravane şi consultaţiile înainte de naştere în zone unde nu există acest lucru şi partea de vaccinare. Măsurile înainte de naştere şi o-3 ani sunt extrem de importante. Avem două probleme în acelaşi timp: scăderea natalităţii şi mortalitatea infantilă”, a spus ministrul.

Cea mai mare indemnizaţie pentru creşterea copilului a fost încasată în judeţul Sibiu – aproape 160.000 de lei. Oficialii ministerului spun că în numai o lună de la eliminarea plafonului pentru indemnizaţii, „se înregistrează un dezechilibru în distribuirea banilor şi că situaţia trebuie dezbătută public”.

 

Sursa: Cancan