Chiar si dupa modificarile facute miercuri de Guvern, transporatatorii, nemutumiti de politele RCA, nu au renuntat la protest si au luat cu asalt toata tara.

UPDATE 9:00 Sute de camioane si TAXI-uri s-au adunat deja in Piata Victoriei, in fata Guvernului. Protestul va dura intre orele 9.00 si 15:00.
In Bucuresti au inceput sa intre sute de camioane si TIR-uri inca de la primele ore ale diminetii.

Sofer: „Nu s-a concretizat nimic, numai vorbe, am plecat de la un plafon de 22.500 si am ajuns sa negociem la 18.500. In contextul in care in 2012 era 300 de euro. Se poate aceasta ascensiune, ne poate explica cineva?

Sofer: „Sa se rezolve ceva si in favoarea noastra pentru ca suntem destui si meritam sa fie o rezolvare favorabila.

Camioanele se indreapta acum spre Piata Victoriei, unde de la ora 9 vor protesta in fata Guvernului. Circulatia este oprita pe mai multe bulevarde din Capitala, inclusiv pe soseaua Kiseleff, iar restrictiile de trafic sunt valabile pana la ora 17. Proteste sunt anuntate si in alte orase tara.

Protestul se va derula si in alte 20 de orase din tara, cu un numar total de 100.000 de masini.

Protest RCA

Ce solicita transportatorii

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APULUM, APTE 2002 – au solicitat Guvernului Romaniei ca in textul Ordonantei de Guvern tarifele RCA sa fie inghetate la valorile medii ale daunelor existente in evidentele ASF si nu la nivelul celor care se vor calcula in viitor.

„Guvernul vrea sa inghete tarifele RCA la camioane la 18.500 lei, insa patronatele din transporturile rutiere solicita un tarif de 4.907 lei. Acest tarif, de 4.907 lei, reprezinta dauna medie de 18.500 lei la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite”, preciza un comunicat al patronatelor din transporturile rutiere transmis miercuri AGERPRES.

In aceste conditii, transportatorii au solicitat urmatoarele tarife: 1.050 lei/an – turisme persoane juridice, 1.108 lei/an – autoutilitara pana la 3.500 kilograme, 1.633 lei/an – autoutilitara intre 3.500 kg si 7.500 kg, 3.610 lei/an – autoutilitara intre 7.500 kg si 16.000 kg, 4.907 lei/an – autoutilitare peste 16.000 kg si 2.129 lei/an – autobuze transport persoane.

Reprezentantii patronatelor din transporturile rutiere afirma ca RCA este obligatoriu, iar metoda de calcul RCA trebuie sa fie „transparenta si publica”. in Romania sunt inmatriculate 180.000 de vehicule de transport marfa si pasageri si sase milioane de autoturisme.

De asemenea, patronatele din transporturile rutiere cer Parlamentului Romaniei sa il demita imediat pe actualul presedinte al ASF, Misu Negritoiu, dupa ce, in ultimul an, „si-a dovedit incompetenta in a conduce piata asigurarilor din Romania”.

„In 2012, un RCA pentru un camion costa 300 de euro, in 2013 polita a ajuns sa valoreze 700 de euro, iar tarifele au crescut la 1.000 de euro in 2014, la 3.500 euro la final de 2015 si, in pofida sesizarilor si dialogului cu autoritati si asiguratori, asigurarea RCA pentru camioane a ajuns sa coste peste 5.000 euro la clasa B0 dupa iulie 2016”, se arata in comunicatul patronatelor din sector.

Protest RCA

In replica, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca adoptarea unei ordonante de urgenta care prevede plafonarea si inghetarea preturilor la politele RCA pe o perioada de sase luni va avea ca efect maximizarea profitului transportatorilor, in timp ce companiile de asigurari vor fi fortate sa vanda la preturi care le vor adanci pierderile pe segmentul de asigurari RCA.

In plus, potrivit UNSAR, inghetarea pretului politelor RCA incalca normele europene in vigoare.

„Presiunile constante pe care transportatorii le fac asupra Guvernului si Parlamentului au ca efect activarea Guvernului pentru adoptarea unei ordonante de urgenta care prevede plafonarea si inghetarea pretului politelor RCA pe o perioada de sase luni. UNSAR considera ca, prin adoptarea acestei ordonante de urgenta, transportatorii isi vor maximiza profitul, in timp ce companiile de asigurari vor fi fortate sa vanda la preturi care vor adanci pierderile asiguratorilor pe segmentul de asigurari RCA”, afirma UNSAR, intr-un comunicat remis AGERPRES.

Mai mult, spun reprezentantii UNSAR, daca preturile impuse vor fi cele cerute de transportatori, de sub 5.000 de lei pe camion, aceasta masura va conduce la prabusirea pietei, ajungandu-se la o situatie similara celei din trecutul recent, cand, din cauza practicarii preturilor de dumping solicitate in prezent de transportatori, unele companii de asigurari au intrat in faliment, deoarece nu au putut acoperi daunalitatea.

Conform informatiilor publice, primele zece companii de transport rutier, care impreuna detin mii de camioane, au inregistrat, in 2015, o dublare a profitului net, fara a lua in calcul companiile pe pierdere. in 2015, s-au vandut in Romania aproape 7.000 de camioane noi, in crestere cu 45%, ritm de crestere pastrat si in prima jumatate a acestui an, subliniaza UNSAR.

Protest RCA

In concluzie, UNSAR avertizeaza ca impactul socio-economic negativ al acestor prevederi legislative va fi resimtit nu numai de celelalte categorii de asigurati, dar si de adevaratii beneficiari ai politelor RCA, victimele accidentelor de circulatie, precum si de societatile de asigurare, agenti economici inregistrati in Romania, care angajeaza forta de munca romaneasca si au o contributie semnificativa prin plata taxelor si impozitelor catre statul roman.

Restrictii de circulatie

Brigada Rutiera a Capitalei anunta ca, intre orele 9.00 si 15.00 va avea loc, in Piata Victoriei, o adunare publica, precizand ca intre orele 5.00 si 7.00 sunt asteptate sa ajunga la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 – Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 – Policolor, DN1 – Fantana Miorita, DN2 – Parcul Plumbuita, transmite News.ro.

„Mijloacele de transport vor fi parcate sub indrumarea efectivelor Brigazii Rutiere, in functie de ocuparea spatiului in Piata Victoriei, pe soseaua Kiseleff, intre Piata Victoriei si Piata Presei Libere (zona centrala)”, precizeaza politistii.

Incepand cu ora 5.00, circulatia va fi restrictionata pe soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulatia va fi resistematizata, incepand cu ora 5.00, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu.

Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu.

Intre orele 15.00 si 17.00, participantii si autovehiculele vor parasi zona, mentioneaza politistii, care mai spun ca restrictiile se vor aplica pana la ora 17.00.

 

Sursa: StirileProTv