Britanicii au ales să voteze pentru părăsirea blocului comunitar, în urma unui referendum istoric. Rezultatele finale arată că tabăra Brexit a înregistrat victoria cu un avans mic, după ce estimările realizate după închiderea secţiilor de vot arătau un uşor avans pentru cei care îşi doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

Britanicii au votat pentru ieşirea Marii Britanii. Potrivit rezultatelor anunţate după numărarea tuturor voturilor din cele 382 de circumscripţii electorale, 51,9% dintre cetăţenii britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din UE, ceilalţi 48,1% dintre votanţi exprimându-se pentru rămânerea în UE.

Aproape 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit, faţă de 15,7 milioane pentru UE. Rata de participare a fost de 72,2%, iar peste 26.000 de buletine de vot au fost anulate.

Dacă joi, în ziua votului, se preconiza că tabăra „Remain” va câştiga la mustaţă, numărătoarea voturilor a adus o răsturnare de situaţie. Deşi la limită, tabăra „Leave” a câştigat scrutinul, iar acum premierul britanic David Cameron va trebui să se ţină de cuvânt şi, aşa cum a promis, să activeze articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care s-ar iniţia procesul de ieşire din Uniunea Europenă. George Osborne, ministrul britanic de Finanţe, a sugerat că acest lucru ar putea să întâmple în termen de două săptămâni după referendum.

Prim-ministrul David Cameron a insistat înainte de referendum că îşi va continua mandatul indiferent de rezultat, iar joi seara, un număr de 84 de parlamentari conservatori l-au îndemnat pe Cameron să rămână premier. Există, însă, şi voci care consideră votul împotriva UE un vot împotriva lui Cameron, care ar urma să se afle de acum într-o situaţie delicată.

 

Sursa: Cancan