Doi cetateni romani au fost raniti in urma atacului comis la Nisa, iar in prezent sunt spitalizati in orasul francez, a anuntat, vineri, ministrul roman de Externe, Lazar Comanescu. 

MAE informeaza ca echipa consulara a Consulatului General de la Marsilia, aflata la Nisa, s-a deplasat la unitatile spitalicesti unde sunt internate victimele ranite, a stabilit legatura cu rudele celor doua victime spitalizate si le acorda asistenta consulara de specialitate.

Potrivit preotului paroh de la Nisa, Radu Totelecan, o familie de romani, sot si sotie, se numara printre ranitii in atentat.

In continuarea informatiilor transmise referitoare la atacul de la Nisa, Franta, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca pana la acest moment, printre decedati, nu au fost identificati cetateni romani.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, in urma atacului de la Nisa, ca face demersuri in regim de urgenta pe langa autoritatile locale pentru obtinerea unor informatii suplimentare privind cetatenia victimelor.

MAE anunta ca, prin intermediul Ambasadei Romaniei in Franta si Consulatului General la Marsilia, intreprinde in regim de urgenta demersurile legale pe langa autoritatile locale in vederea obtinerii unor informatii suplimentare cu privire la circumstantele producerii atacului si cetatenia victimelor.

Cele doua misiuni au declansat procedurile consulare specifice in astfel de situatii, monitorizeaza evolutia situatiei si mentin in permanenta legatura cu celulele de criza constituite de autoritatile franceze. Suplimentar, o echipa consulara din cadrul Consulatului General la Marsilia se deplaseaza de urgenta la fata locului pentru a oferi asistenta consulara necesara„, spune Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit acestuia, cetatenii romani, precum si rudele acestora au la dispozitie contactele telefonice ale Consulatului General la Marsilia +33 491221741, Ambasadei Romaniei la Paris +33 (0)147052966; +33 (0)147052755; +33 (0)145503997; +33 (0)147051040, apeluri redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center 24/24, precum si linia verde activata de autoritatile franceze: +33 493722222.

Cel putin 80 de persoane au murit, iar alte sute au fost ranite, in noaptea de joi spre vineri, la Nisa, dupa ce un camion a intrat in plin in multimea stransa pe Promenade des Anglais pentru focul de artificii de Ziua Nationala a Frantei.

Camionul a lovit oamenii cu viteza maxima, ceea ce a generat momente de panica. Apoi, soferul a coborat si a inceput sa traga in oameni, inainte de a fi ucis.

La bordul vehiculului au fost gasite arme si grenade, au anuntat autoritatile.