Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Ministerul Apararii Nationale pune la dispozitie 1.688 de militari, iar Ministerul Afacerilor Interne 1.527 de jandarmi si politisti pentru misiunile in afara tarii in anul 2017.

„Fortele puse la dispozitie de MApN cuprind 1.688 de militari. Comparativ cu 2016, numarul a crescut cu 507. Din cei 1.688 de militari propusi pentru a indeplini misiuni in afara teritoriului national, in 2017, un numar de 1.039 pot fi desfasurati efectiv in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare, iar alti 649 militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin in cazul in care apare o situatie speciala.

In acelasi context, MAI va pune la dispozitie in 2017, pentru misiunile UE, OSCE, NATO si ONU, un numar de 1.527 de jandarmi si politisti din care 758 vor participa la misiuni si 769 vor putea fi dislocati la ordin.

Efortul principal va fi reprezentat in continuare de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan – Resolute Support Mission – concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE Althea, din teatrul de operatii din Balcani”, a declarat Iohannis, dupa sedinta CSAT.

El a subliniat ca participarea Armatei Romaniei la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman este o componenta importanta a profilului strategic al tarii noastre, in cadrul comunitatii internationale.

De asemenea, seful statului a aratat ca in CSAT a fost aprobat planul national de prioritati informative pentru 2017, care releva principalele categorii de riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si care are ca scop planificarea eficienta a activitatii de informare.