Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a descoperit în rucsacul unui bărbat şapte racle în care se aflau, conform declaraţiei sale, resturi şi părticele din mai bine de 30 de persoane pe care le numea sfinţi.

Peste 30 de “sfinţi şi mucenici” – pe post de ”moaşte” – au fost găsiţi în şapte cutii pe care un bărbat le avea într-un rucsac. Acesta plimba raclele prin centrul Capitalei şi, conform propriei declaraţii, le purta pentru “simpla închinăciune””, informează Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.

O echipă mixtă formată din inspectori ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi agenţi ai Patrulei Călare au găsit, marţi seara, în zona Patriarhiei Române, patru persoane care aveau un comportament suspect. La legitimare, persoanele au devenit recalcitrante. Ba mai mult, S.C.G. (un bărbat în vârstă de 38 de ani) a încercat, iritat, să ferească de privirile agenţilor locali un rucsac pe care îl purta cu grijă. În cele din urmă, la control, bărbatul a început să înşire: o cutie cu “10 Sfinţi martiri de la Aiud”, o raclă cu “Sfântul Ierarh Dionisie al Zachintului”, o cutiuţă cu “Sfântul Mucenic Daniil Aghioritul” sau o raclă mai mare în care se afla un os ce semăna cu o falangă – bucată mumificată despre care proprietarul de moaşte afirma că este a unui sfânt luat din Muntele Athos, dar despre care nu ştie nimic. Singura sa explicaţie vizavi de această bucată de os a fost că a primit-o în dar de la un călugăr”, se mai arată în comunicat.

Despre modul în care a intrat în posesia acestora, S.C.G. s-a încurcat în declaraţii: ba că le are de la un preot din Aiud, ba că sunt luate din Muntele Athos, ba că i-au fost oferite de către o pustnică din Munţii Rarăului. Cât despre motivul pentru care mergea cu fragmentele osoase asupra sa prin centrul Capitalei, bărbatul a susţinut că acestea sunt folosite pentru simpla şi rapida propriei închinăciuni. Fără a avea scop comercial – de a le vinde sau a-i atrage, contra cost, pe enoriaşi să se închine la cei 30 de “sfinţi” – resturile de oase mumificate reprezentau, conform însoţitorilor lui S.C.G. – un fel de colecţie de moaşte”, precizează poliţiştii.

Reprezentanţilor Arhiepiscopiei Bucureştiului, care au participat la verificările obiectelor de cult găsite de politiştii locali, moaştele nu pot fi donate sub nicio formă unei persoane care nu aparţine clerului. Singura variantă în care nişte moaşte pot fi donate este atunci când exită aprobarea ierarhului superior din zona în care se află lăcaşul de cult care face donaţia, iar rămăşiţele sfântului sunt însoţite de un document care certifică autenticitatea. Bărbatul a fost predat Poliţiei Naţionale pentru mai multe verificări.

 

Sursa: Cancan