Legea privind interzicerea fumatului in spatii publice inchise a fost publicata luni in Monitorul Oficial, ea urmand sa intre in vigoare peste 45 de zile, in data de 16 martie.

Pe data de 16 martie, mai precis peste 43 de zile intra in vigoare legea privind interzicerea fumatului in locurile publice.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a aprobat vineri legea care interzice fumatul in spatiile publice.

Judecatorii CCR au respins sesizarea formulata din 33 de senatori, care au ajuns la concluzia ca prin definirea spatiului public inchis, acest act normativ introduce o forma de discriminare.

Conform legii adoptate de Camera Deputatilor, fumatul este interzis in „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Totodata, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Aceasta restrictie se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Celulele pentru detinutii din penitenciarele de maxima siguranta sunt o exceptie a legii.
Fumatul poate fi permis in camerele special amenajate marcate cu indicatoare cum ar fi „Camera pentru fumat”, „Loc pentru fumat” dotate cu ventilatoare care sa asigure eliminarea fumului, scrumiere si extinctoare.

Amenzile sunt usturatoare, pot ajunge chiar si pana la 10.000 lei.

Totodata, este interzisa comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.