S-au derulat scene socante luni noaptea si la Ankara, unde ambasadorul rus in Turcia a fost asasinat in timp ce tinea un discurs, la o galerie de arta.

Parintii si sora criminalului care l-a executat pe ambasadorul rus au fost retinuti de catre autoritatile din Ankara. Acestia au fost ridicati din locuinta aflata intr-o provincie de pe coasta de vest a Turciei. Mama si sora atacatorului lucrau intr-un magazin de haine.

Criminalul – un tanar de 22 de ani, politist in cadrul fortelor antirevolta din Turcia – a strigat, inainte de a scoate arma: „Noi murim in Alep, tu mori aici!”

„Trebuie sa aflam cine a dat acest ordin. Este o provocare menita sa submineze procesul de pace din Siria”, a declarat Vladimir Putin, la scurt timp dupa tragedie. De asemenea, Rusia a calificat atacul drept terorist.

 

putin

 

Intre timp, guvernul turc a anuntat ca nu va lasa ca asasinatul sa afecteze relatia dintre Ankara si Moscova.

Imaginile socante au fost surprinse de televiziunile prezente la eveniment. Ambasadorul rus in Turcia, Andrei Karlov, sustinea un discurs la o expozitie de pictura, intitulata „Rusia prin ochii turcilor.”

ambasador

 

Declaratia sa a fost intrerupta violent de cel putin 8 focuri de arma, trase de un tanar care purta costum si cravata.

Atacatorul, in varsta de 22 de ani, era politist in cadrul trupelor de interventie antirevolta. In timp ce ambasadorul s-a prabusit, barbatul a continuat sa strige: „Numai moartea ma va scoate de aici. Toti cei care au avut un rol in actele de opresiune din Alep, vor muri unul cate unul.”

Atacatorul:Nu uitati de Alep! Nu uitati de Siria! Allah este mare!”

In ambuscada creata, alte trei persoane au fost ranite. La scurt timp, cladirea a fost inconjurata de trupele speciale turce, care au reusit sa il anihileze pe atacator.

Rusia a reactionat prompt, iar Vladimir Putin a discutat – in cadrul unei reuniuni de urgenta – cu ministrul rus de externe si a luat legatura si cu serviciile rusesti de informatii. Ulterior, a fost sunat si de presedintele Turciei.

Vladimir Putin: „Crima comisa este o provocare clara care a vizat sa zdruncine relatiile dintre Rusia si Turcia. In acest caz, exista o singura solutie: o lupta dura improtriva terorismului, iar banditii vor simti durerea pe pielea lor.”

In ultimele luni, Turcia a fost vizata de o serie de atacuri teroriste. Cel de la Ankara este insa primul in care tzinta este un diplomat strain.

Recep Erdogan: „Relatia noastra cu Rusia este foarte importanta pentru noi si cruciala pentru aceasta regiune. Asadar, le spun celor dornici de slabire a relatiilor noastre: toate asteptarile voastre nu se vor realiza!

Am demonstrat ca ne respectam anagjamentul si vom continua cu aceeasi determinare.”

 

erdogan

 

Asasinarea ambasadorului rus la Ankara s-a petrecut intr-un moment in care relatiile dintre cele doua tari pareau ca s-au imbunatatit, dupa ce – anul trecut – un avion rusesc a fost doborat de Turcia, la granitza cu Siria.

In ultimele saptamani, presedintele turc Erdogan a vorbit de mai multe ori la telefon cu Vladimir Putin despre situatia civililor din Alep.

Atacul de la Ankara a avut loc in ajunul unui summit cu privire la situatia din Siria si la care participa astazi ministrii de externe din Rusia, Turcia si Iran.

 

 

Sursa: StirileProTv