După câştigarea alegerilor în Republica Moldova, candidatul pro-rus Igor Dodon a vorbit părând că se află într-o stare avansată de… extenuare, cel puţin.

”Te-au votat rusofonii că-ţi place vodca, du-te să te culci!”

Înregistrarea, apărută pe contul de Facebook al unei comunităţi a tinerilor din Republica Moldova, arată un preşedinte care se exprimă extrem de greu în limba română. Da, da, chiar mult mai greu decât al nostru!

Mesajele tinerilor moldoveni asociate postării au fost foarte dure. ”De asta placi tu rusofonilor, că-ţi place vodca. Nu eşti capabil să conduci o ţară, du-te să te culci!”, a spus cineva. ”Eu am impresia că amuş-amuş adoarme din picioare, iacă ce nică de om am ales noi ca preşedinte”, spune alt mesaj, în dulcele grai al lui Creangă. ”Ăsta era rupt de beat, aşa preşedinte am ales?!”, mai zice un tânăr.

Şi-a acuzat contracandidata de crimă şi că e ”stearpă”

Fost membru al Partidului Comunist, Igor Dodon a afirmat în nenumărate rânduri că acordurile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană trebuie să înceteze, iar Moldova trebuie să strângă legăturile cu principalul său partener: Rusia. Duminica aceasta, Dodon a câştigat alegerile împotriva candidatului pro-european, Maia Sandu, cu 52% dintre voturi.

Războiul declarat contra UE nu a fost singura strategie controversată de campanie a lui Igor Dodon. Acesta a mai promis tinerilor moldoveni că examenul de bacalaureat nu va mai fi obligatoriu, pentru că ”oricine trebuie să termine studiile medii”, ba chiar şi-a acuzat contracandidata că din cauza ei s-ar fi sinucis peste 400 de elevi, între 2012 şi 2015. Dodon spune că Maia Sandu a împins tinerii la acest gest extrem după ce a introdus camere de supraveghere la examenul de bacalaureat, pe vremea când aceasta era Ministrul Educaţiei.

Acelaşi Dodon a preluat în campanie şi declaraţiile unui cleric din Republica Moldova, episcopul Marchel, care a spus despre Maia Sandu că este ”stearpă”. Această acuzaţie a amintit românilor de o atitudine similară a Gabrielei Firea la adresa lui Klaus Iohannis, pe vremea când acesta candida pentru funcţia de preşedinte al României.

 

Sursa: Cancan