Ultimele date ale Institutului Național de Statistică din UK, publicate pe 25 Februarie, arată că trendul de 17 ani al imigrației a scăpat de sub control. Și a atins un record greu de imaginat, o rată netă a imigrației de peste 300.000 la nivel anual, dublu față de 2012-2013. Asta înseamnă că zilnic, aproape 1000 de străini se instalează în Marea Britanie, solicitând case, educație, locuri de muncă și alte facilități fiscale sau sociale.

Guvernul a pierdut lupta cu granițele

Guvernul Conservator a eșuat în a controla imigrația în ultimii ani, care în decurs de 17 ani a adus 8 milioane de oameni în Marea Britanie (total imigranți). Deloc întâmplător, peste 90% au votat Partidul Conservator, majoritatea beneficiind de facilități fiscale și beneficii sociale.

Când David Cameron a preluat puterea în 2010, a promis că va reduce imigrația până în 2015, de la sute de mii, la zeci de mii pe an. În schimb, trendul tinde spre un surplus de 400.000 de oameni în fiecare an, care pune și mai multă presiune pe o densitate deja ajunsă la 419 locuitori pe km pătrat, de 2 ori mai mare decât în Germania și de aproape 5 ori față de România.

Ideea este că guvernul din UK demonstrează că nu are niciun control asupra granițelor. Migrația are scop pur economic, printre care studiile, majoritatea dovedindu-se studenți falși care lucrează ilegal și pentru a se stabili permanent.

Suplimentar, peste 50% dintre joburile create au ajuns la migranți, majoritatea solicitând beneficii sociale și fiscale, ceea ce înseamnă că pentru fiecare pound primit de o familie de imigranți prost plătiți, primesc cel puțin o sumă egală sau chiar mai mare drept beneficii sociale și facilități fiscale. Drept urmare, contribuția netă în UK este negativă.

Criza imigrației tinde rapid spre o catastrofă

Nu este vorba doar de cei peste 4 milioane de refugiați sirieni, pe care războiul civil i-a produs și care sunt determinați să se stabilească în țări precum UK sau Germania. Africa se confruntă cu o explozie a populație, care este așteptată să se dubleze în următorii 30 de ani, de la 1.1 miliarde, la peste 2 miliarde. Exodul spre țările dezvoltate va fi exponențial mai mare în următorii ani. UK este așteptată să se confrunte cu o imigrație netă de peste 5 milioane în următorii 10 ani, care se adaugă creșterii naturale a populației cu aproximativ 4 milioane în aceeași perioadă.

Ultima șansă pentru UK de a-și recâștiga libertatea?

Și din aceste motive, pentru o parte din mass-media britanică, referendumul privind părăsirea UE pare ultima șansă spre libertate, alternativa fiind aceea de a deveni un stat satelit al Germaniei, care va dicta termenii și condițiile. Asta și pentru că pe măsură ce anii vor trece, costul unui eventual BREXIT va crește.

Oricum, chiar și acum, costul exit-ului este dureros și poate fi mai mare decât estimările dacă europenii sunt deciși să dea un exemplu din UK care să fie și un avertisment pentru alții, prin creșterea taxelor pe tranzacțiile comerciale. În acest moment, un vot pentru pare mai puțin probabil.

Bursa din UK (Indicele FTSE100)

Principalul indice bursier din UK a pierdut aproape 50% din avansul susținut început în 2009. Probabilitățile indică un început de Bear Market, declinul actual fiind mai mare în puncte și zile (preț și timp) decât precedentele corecții. Astfel, mai probabil indicele va stabili un maxim descendent.
Perechea GbpUsd, una dintre cele mai tranzacționate pe piața valutară internațională (Forex), a fost vândută în panică pe fondul speculațiilor de BREXIT. Se pare totuși că speculatorii au preferat să-și marcheze profiturile în apropierea minimelor ultimilor 7 ani.

Graficul de mai jos arată un declin de 20% începând din Iunie 2015, dar o ajustare a cotațiilor devine mai probabilă, în special dacă temerile de BREXIT sunt înlăturate de sondaje și ulterior referendum.