Dacă Marea Britanie iese din UE nu va păți nimic rău, așa, automat. Nu trebuie să ai 2 facultăți ca să îți dai seama că există multe țări pe Pământ care s-au dezvoltat bine-mersi fără să fie membre ale UE. Câteva există chiar în Europa (Elveția, Norvegia).

Rețeta creșterii economice este una singură: acumulare de capital și investiții deștepte, gestionate prin mecanismul concurențial al pieței. Dacă Marea Britanie își liberalizează economia după ce iese din UE, atunci o s-o ducă mai bine. Dacă, din contră, va adopta politici protecționiste, atunci o va duce mai rău. Deci, vă rog să observați, acest lucru nu are legătură cu apartenența la UE, ci cu calitatea politicilor.

Urnele s-au deschis la ora 9 in Marea Britanie. Ultima zi de campanie inaintea referendumului a fost prilej pentru pledoariile finale ale celor doua tabere. 46,5 milioane de persoane sunt asteptate la vot.

UPDATE 15:30 Merkel: Consultarile dupa votul britanic vor include toti cei 28 de membri ai UE

Indiferent de rezultatul referendumului britanic, consultarile Uniunii Europene incepand de vineri vor include toate cele 28 de state membre, inclusiv Marea Britanie, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, in ziua scrutinului privind un eventual Brexit, relateaza DPA.

‘Consultarile trebuie sa continue cu toate cele 28 de state membre. Noi vom discuta impreuna calea care trebuie urmata, intr-un mod calm’, a spus Merkel.

Totodata, cancelarul german si-a reiterat sprijinul pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.

‘Nu cred ca trebuie sa repet sprijinul meu pentru o decizie a alegatorilor britanici care sa permita Regatului Unit sa ramana parte a Uniunii Europene’, a mai spus cancelarul german Angela Merkel.

UPDATE 14:50 Lira sterlina, cel mai ridicat nivel din 2016

Cursul de schimb lira sterlina-dolar american a atins joi cel mai ridicat nivel din acest an, dupa ce ultimele sondaje de opinie au indicat o victorie a taberei pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana, transmit Reuters si AFP.

In jurul orei 10,35 GMT, lira sterlina a urcat pana la cotatia de 1,4947 dolari, cel mai ridicat nivel inregistrat de la sfarsitul lunii decembrie 2015, in conditiile in care miercuri seara moneda britanica era cotata la 1,4737 dolari. in raport cu moneda euro, lira sterlina a urcat pana la 76,23 pence pentru un euro, cea mai ridicata cotatie din ultimele saptamani, fata de 76,77 pence pentru un euro miercuri.

UPDATE 14:25 Euro a coborat sub 4,52 lei, pe fondul calmarii ingrijorarilor legate de Brexit

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta de 4,5179 lei/euro, in scadere cu peste 1 ban fata de cotatia de precedenta, in conditiile in care ingrijorarile legate de un eventual vor favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana s-au calmat, iar piata a devenit optimista.

Miercuri, BNR a afisat un curs de referinta de 4,5320 lei/euro.

Leul a beneficiat de mai multe sondaje de ultima ora, care au indicat un avans al taberei favorabile ramanerii Regatului Unit in UE. Moneda romaneasca s-ar putea aprecia si mai mult daca rezultatul este favorabil.

„Daca britanicii voteaza pentru ramanerea in UE (scenariul nostru de baza), acest lucru va fi favorabil apetitului pentru risc si va favoriza leul, iar un efect posibil ar fi scaderea cursului spre 4,50 lei/euro pe termen scurt”, considera analistii ING.

In caz contrar, daca votul este unul pro-Brexit, leul ar putea atinge rapid niveluri minime ale acestui an in raport cu euro, estimeaza analistii.

UPDATE 14:20 Un nou sondaj online indica faptul ca tabara care vrea ramanerea in UE are un avans de 10 procente, 55-45, in fata taberei Brexit.

Potrivit The Independent, sondajul a fost realizat inainte ca urnele sa se deschida.

UPDATE 13:50  Tabara favorabila ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana este creditata cu 52% din voturi, in timp ce pentru Brexit ar urma sa opteze 48% dintre alegatori, indica un sondaj Ipsos MORI publicat joi, in chiar ziua referendumului, dar realizat inaintea scrutinului, transmit Reuters si AFP.

Dupa publicarea sondajului, lira sterlina s-a apreciat fata de euro si de dolar, atingand nivelul maxim din ultimele sase luni, semn ca pietele financiare prognozeaza o victorie a taberei pro-UE.

Sondajul a fost realizat pe 1.592 de persoane, la comanda cotidianului Evening Standard, in zilele de marti si miercuri, pana la ora 20.00 GMT.

 UPDATE 13:02 Cod galben de precipitatii in ziua referendumului

Biroul de Meteorologie din Regatul Unit a recomandat sa fie luate masuri mai ales la Londra si in regiunile invecinate, Kent, Surrey si Sussex, precum si in zona East Anglia, unde au fost anuntate intarzieri ale traficului feroviar.

La Londra, o parte a retelei de metrou si trenuri urbane a fost suspendata, in timp de pompierii au inregistrat o crestere a apelurilor de ajutor din cauza intemperiilor si a fulgerelor.