Situatie dramatica pentru o batrana din Iasi care a ajuns intr-o stare avansata de deshidratare dupa ce mai bine de cinci zile nimeni nu i-a dat o cana cu apa.

Biata femeie de 83 de ani locuia singura, desi era imobilizata la pat si -spun medicii – cea care a chemat ambulanta a fost o vecina care o mai vizita ocazional. Din nefericire, doctorii spun ca lipsa apei a afectat rinichii sarmanei batrane iar prognosticul nu este unul favorabil.

Pacienta de 83 de ani a ajuns la spital in coma, cu pielea si gura uscata dar si cu un blocaj renal acut. Pana si medicilor li s-a facut mila cand si-au dat seama ca batrana a stat la pat fara un strop de apa, de zile intregi la rand.

Ionut Nistor, medic nefrolog la Spitalul Parhon Iasi: „Pacienta a fost adusa in stare grava la Spitalul Parhon, coma, cu o stare de deshidratare severa. Estimativ avea la internare un deficit de apa de 3-4 litri. Estimam ca a fost nevoie de cateva zile sa lipseasca lichidele.”

In urma unui atac vascular, femeia nu s-a mai ridicat din pat si era ajutata de ani buni doar de o vecina care ii mai trecea pragul din cand in cand. Doctorii au ramas socati de starea batranei si -spune ei – au incercat sa-i gaseasca rudele insa fara prea mult succes.

Ionut Nistor, medic nefrolog la Spitalul Parhon Iasi: „Este un caz diferit pt ca e o pacienta din Iasi. Nu ne asteptam ca o pacienta care locuieste la oras sa fie izolata si sa nu aiba acces la lichide.”

Cazul octogenarei a intrat si in atentia inspectorilor sociali care incearca sa dea de urma unui nepot, cu care ar fi locuit in apartament cu cativa ani in urma.

Batrana se afla la Terapie Intensiva insa, spun doctorii, are putine sanse sa-si mai revina. Din nefericire, numai in Iasi alti trei sute de batrani neajutorati sunt abandonati de proprii copii sau nepoti.

 

Sursa: StirileProTv