În urma atentatelor din Turcia, treisprezece persoane au fost inculpate şi închise, în seara de duminică, la Istambul, iar dintre aceştia zece sunt de origine turcă.

Persoanele au fost închise pentru „apartenenţă la o organizaţie teroristă” în legătură cu triplul atentat sinucigaş ce a făcut 45 de morţi marţi la aeroportul celui mai mare oraş din Turcia.

Suspecţii sunt acuzaţi de asemenea că „au adus atingere unităţii statului şi poporului” şi de „omucidere cu intenţie”, a declarat o agenţie de presă turcă, fără a preciza naţionalitatea străinilor. În cadrul anchetei, poliţia a arestat 29 de persoane „dintre care străini”, a declarat duminică prim-ministrul turc Binali Yildirim reporterilor. „Toate vor fi dezvăluite la timp, efectuăm o vastă anchetă în legătură cu această afacere”, a adăugat el.
Guvernoratul de la Istanbul a anunţat duminică într-un comunicat că 49 de persoane erau încă tratate, dintre care 17 la terapie intensivă. Autorităţile turce au anunţat joi un bilanţ de 19 străini ucişi. Atacul, al patrulea şi cel mai ucigător din Turcia de la începutul anului, nu a fost încă revendicat, dar responsabilii turci au indicat gruparea Statul Islamic (SI).

Potrivit autorităţilor, atacatorii sinucigaşi au fost un rus, un uzbec şi un kârgâz, în timp ce agenţia Anadolu a avansat numele lui Rakim Bulgarov şi Vadim Osmanov, fără a preciza naţionalitatea lor. Fostele republici sovietice din Asia Centrală sunt printre cei mai importanţi furnizori de jihadişti în Siria şi Irak, aminteşte France Presse.

Presa turcă a identificat un cecen, Ahmed Şataev, ca fiind creierul atentatului de la aeroport. El ar fi şeful SI la Istanbul, potrivit cotidianului Hurriyet. Trei bărbaţi au deschis focul în afara terminalului sosiri internaţionale de la aeroportul Ataturk marţi seară, înainte ca doi dintre ei să intre în clădire şi să se arunce în aer. Al treilea şi-a detonat explozibilii la intrare.

 

Sursa: Cancan